ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ.....ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ.....ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΕΙΝΑΙ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΚΟΥΛΟΣ

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα

– Για την επίτευξη συμφωνίας
 
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Νομίζω πως αυτή τη στιγμή όλοι οι Έλληνες που μας παρακολουθούν έχουν την αγωνία ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, πως θα υλοποιηθεί η συμφωνία, ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που θα πάρει ο Πρωθυπουργός, πως θα αξιοποιήσει αυτή την πρωτοφανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει. Δεν έχουν δοθεί αυτές οι απαντήσεις.
Η προηγούμενη συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξαντλήθηκε στο ότι του δώσαμε τη διπλή εντολή του Πρωθυπουργού να γυρίσει χωρίς ρήξη, με συμφωνία, που θα κρατάει την Ελλάδα στην Ευρώπη και στο ευρώ.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Σωστά.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και χρειάστηκε αυτό και κρίθηκε αναγκαίο διότι η αξιοπιστία της χώρας και της Κυβέρνησης βρισκόταν στο ναδίρ μετά από το δημοψήφισμα.
Σας θυμίζω ότι η Κυβέρνηση θεωρούσε ότι ήταν ένα πολύ μεγάλο διαπραγματευτικό όπλο το δημοψήφισμα, αποδείχθηκε όμως εκ των πραγμάτων ότι στράφηκε εναντίον της χώρας. Χρειάστηκε και το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και στη συνέχεια 251 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου να του δώσουν την εντολή, να ενισχύσουν την αξιοπιστία της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.
Φτάσαμε και στην ψήφιση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων και το ερώτημα που προκύπτει αυτή τη στιγμή είναι ποιος είναι ο οδικός χάρτης. Διότι ακούμε τα στελέχη της Κυβέρνησης να μιλούν για εκλογές.
 
– Για το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Μιλούν για εκλογές, όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, φαντάζομαι. Δεν έχω ακούσει κανέναν να μιλάει για εκλογές τώρα.
 
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτό το φαντάζεστε κ. Τσίμα είναι πάρα πολύ σχετικό και επειδή πραγματικά τα έχουμε δει όλα, όλα αυτά τα χρόνια και την προηγούμενη πενταετία αλλά και το τελευταίο εξάμηνο, ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο με ολέθριες συνέπειες για την Ελλάδα, για την προοπτική της, για την πραγματική οικονομία, εγώ δεν βασίζομαι στο τι είναι αυτονόητο, γιατί το αυτονόητο έχει καταντήσει να είναι το ζητούμενο. Ιδιαίτερα όταν έχει κανείς απέναντί του τον ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο που λειτουργεί όλο αυτό το διάστημα.
Επομένως εμείς θέλουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι η χώρα δεν θα έρθει αντιμέτωπη με τις εκλογές, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, εάν δεν έχει γίνει η πρώτη αξιολόγηση γιατί τότε θα έρθουν τα χρήματα για τη χώρα μετά την πρώτη αξιολόγηση και αν δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Εάν αυτά δεν έχουν ολοκληρωθεί κ. Τσίμα, σημαίνει ότι το Grexit εξακολουθεί να είναι προ των πυλών και το Grexit το έφερε στην πόρτα μας η Κυβέρνηση με την απόλυτη ευθύνη των επιλογών της. Προσπαθήσαμε όλοι μαζί να το απομακρύνουμε από την πόρτα μας, στην αυλή μας. Αλλά είναι εκεί και καραδοκεί.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Συμφωνώ σε αυτό. Βέβαια το Grexit στην πραγματικότητα το έφερε ο κ. Σόιμπλε με το σχέδιό του αλλά όντως αυτό το εξάμηνο βοήθησε το να έρθει το Grexit. Γιατί το Grexit υπήρχε και πριν, απλώς δεν είχε βρει την ευκαιρία να έρθει επισήμως στο τραπέζι.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κύριε Τσίμα είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια. Η χώρα είχε πάρει ένα δρόμο δύσκολο, αλλά φαινόταν ότι οδηγούσε στο ξέφωτο και δυστυχώς τα σενάρια αυτά του κ. Σόιμπλε, υπηρέτησαν με τον τρόπο τους Υπουργοί αυτής της Κυβέρνησης. Γι’ αυτό και έχω καταθέσει ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στον Πρωθυπουργό …
 
– Για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη Σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω γι’ αυτό, αλλά προηγουμένως ήθελα απλώς να διευκρινίσω, συνεπώς αυτό που ζητάτε δεν είναι μια συζήτηση και μια δέσμευση ως προς τις διαπραγματεύσεις αυτές καθαυτές, όσο ως προς τον πολιτικό οδικό χάρτη, δηλαδή μια δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δεν θα παίξει το παιχνίδι του χρόνου των εκλογών, δεν θα προσπαθήσει να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση που την βοηθάει, δεν θα προσπαθήσει να φέρει τη χώρα στις κάλπες πριν γίνουν όλα όσα λέτε, δηλαδή πριν τελειώσει η συμφωνία και έχουμε και την πρώτη αξιολόγηση.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτό είναι το ένα σκέλος. Το δεύτερο σκέλος για το οποίο ζητάω την συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών, είναι γιατί θα πρέπει επιτέλους να δεσμευτεί η Κυβέρνηση ότι θα κυβερνήσει, ότι θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και παράλληλα ότι θα δουλέψει έτσι ώστε να κερδίσει αξιοπιστία, για να μπορεί να συζητήσει και τη διόρθωση μέτρων που έχει συμφωνήσει, που έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Επομένως εδώ η χώρα χρειάζεται πολιτικό χρόνο κ. Τσίμα και θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να ασχοληθεί με τον πολιτικό χρόνο που έχει ανάγκη η Ελλάδα και να τον αξιοποιήσει και να σταματήσει να ασχολείται με τον πολιτικό χρόνο που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
– Για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την πολιτική της Κυβέρνησης
 
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εάν οποιαδήποτε πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για εκλογές οδηγεί ξανά τη χώρα στην έξοδο από την Ευρώπη προέχει να πούμε πως θα σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, πως θα σταθεροποιηθεί η οικονομία.
Αυτή τη στιγμή είναι σε νευρική κρίση όχι μόνο οι αγορές με την απρόσωπη έννοιά τους, υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν επιχειρήσεις, υπάρχουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν οι αγρότες που βλέπουν μια φοροεπιδρομή, ισοπεδωτική και καταστροφική. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει επενδύσεις μέσω του ΕΣΠΑ και δεν γνωρίζουν αν θα πάρουν τα χρήματά τους. Υπάρχουν οι άνεργοι που βλέπουν ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία επένδυση το επόμενο διάστημα στη χώρα.
Άρα τι προέχει κ. Τσίμα στη ζυγαριά; Προέχει να δούμε πως θα σταθεροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Έχει 230 χτες βουλευτές που στηρίζουν την προοπτική του να μείνει η χώρα στην Ευρώπη. Είναι μικρό αυτό το νούμερο;
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Είναι πολύ μεγάλο και έχετε πολύ δίκιο και είναι και πρωτοφανές θα έλεγα δεν το έχουμε ξαναζήσει αλλά …
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι πρωτοφανές. Το ζητούσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν καταφέραμε να το έχουμε.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Σωστό. Αυτό που σας ρωτώ όμως είναι η αντιπολίτευση είναι διατεθειμένη να συνεχίσει έτσι; Δηλαδή να έχει μια Κυβέρνηση η οποία θα είναι 100% ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η αντιπολίτευση θα συνεχίζει να τη στηρίζει στο νομοθετικό της έργο;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εάν δεν μπορούν να κυβερνήσουν, θα πρέπει να το πουν κ. Τσίμα. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Οπότε;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όλα αντιμετωπίζονται. Εδώ υπάρχει ένας εθνικός σκοπός. Υπάρχει ένας εθνικός σκοπός, γιατί δεν μπορώ να ακούω για Κυβερνήσεις ειδικού σκοπού. Τι θα πει ειδικού σκοπού ορισμένου χρόνου; Υπάρχει εθνικός σκοπός με σαφές χρονοδιάγραμμα που είναι η λήξη του προγράμματος.
 
– Για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του bonus των 50 εδρών
 
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Εσείς πιστεύετε ότι η σημερινή Βουλή μπορεί να δώσει άλλη πολιτική λύση;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως, υπάρχουν λύσεις πάντα κ. Τσίμα. Και από την άλλη μεριά αυτό που θα πρέπει να κάνει οπωσδήποτε ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός είναι να υλοποιήσει τη δέσμευσή του την προεκλογική και την προγραμματική να καταργήσει το bonus των 50 εδρών. Δεν μπορεί πια να εκφράσει αυτός ο εκλογικός νόμος τις ανάγκες για συνεννόηση, για κοινωνικές συναινέσεις, να αντιμετωπίσουμε την πόλωση και την όξυνση των προηγούμενων ετών. Δεν μπορεί να το εκφράσει αυτό ο σημερινός εκλογικός νόμος.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Το θέσατε χτες. Από την απάντηση που σας έδωσε ο κ. Τσακαλώτος καταλάβατε ότι η Κυβέρνηση το βλέπει ή δεν το βλέπει; Την αλλαγή του εκλογικού νόμου εννοώ.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κατάλαβα ότι και στο θέμα του εκλογικού νόμου δεν υπάρχουν σταθερές απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τακτικισμοί ανάλογα με το τι συμφέρει το Κόμμα τους. Αυτό όμως το έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά η χώρα με ένα τεράστιο κόστος στο σημερινό Μνημόνιο, διογκώθηκε το κόστος αυτής της συμφωνίας με απόλυτη υπαιτιότητα της σημερινής Κυβέρνησης γιατί ακριβώς ακολούθησε όλους αυτούς τους μήνες τακτικισμούς που πίστευε ότι εξυπηρετούν το ΣΥΡΙΖΑ, διατηρούν το ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο.
 
 
– Για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για το Plan Β
 
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και επανέρχομαι στο ερώτημα που σας είπα πριν ότι κατέθεσα στον Πρωθυπουργό, υπήρχε ή δεν υπήρχε Plan B; Πότε και ποιος αποφάσισε κ. Τσίμα τη συγκρότηση ειδικής Επιτροπής για το Plan B; Και με ποιο στόχο; Ποια ήταν η σύνθεση αυτής της ειδικής Επιτροπής; Και ποιες ήταν οι εισηγήσεις και οι προτάσεις στις οποίες κατέληξε και σε ποιους δόθηκαν; Ποιοι ήταν οι παραλήπτες αυτών των προτάσεων; Δεν πρέπει να απαντηθούν;
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ο τρόπος που θέτετε αυτό το αίτημα, μου δίνει την εντύπωση ότι υποψιάζεστε ότι υπήρχε κάτι περισσότερο από αυτό που ομολογείτε.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κύριε Τσίμα εγώ ακούω τον προηγούμενο Υπουργό Οικονομικών να λέει ότι υπήρχε Plan B και διαμορφώθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον έλεγχο του Πρωθυπουργού και με την εντολή του. Έχουμε και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Ρωσία, όταν έλεγε ότι «θα φτάσουμε σε άλλα ασφαλή λιμάνια».
Πιστεύω πως ο ελληνικός λαός θα πρέπει να πάρει καθαρές απαντήσεις και τεκμηριωμένες με τα αντίστοιχα έγγραφα. Υπήρχε ή δεν υπήρχε λοιπόν αυτό το Plan B; Ποιος έδωσε τις εντολές και ποιο ήταν το πόρισμα αυτής της Επιτροπής; Ήταν η πρώτη επιλογή της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, ή μια αναγκαστική στροφή όταν δεν υπήρξαν στο τοπίο οι σύμμαχοι που προσδοκούσαν;
Επίσης πρέπει να απαντηθεί πως μπήκε η χώρα σε αυτή την περιπέτεια. Έχουν καταστραφεί άνθρωποι και ακόμη δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τελική πορεία της χώρας.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Θέτετε ένα ερώτημα που αφορά το μέχρι τώρα. Για το από εδώ και πέρα έχετε αμφιβολίες; Δηλαδή ο κ. Γιούνκερ λέει ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λάθη, υποτίμησε τη βούληση των άλλων χωρών, αλλά έγινε ηγέτης όταν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει άλλο, ότι αν προχωρούσε άλλο θα ήταν το τέλος της χώρας του». Εσείς το συμμερίζεστε αυτό; Θεωρείτε δηλαδή ότι η απόφαση του κ. Τσίπρα είναι οριστικής;
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχω σοβαρές αμφιβολίες για το αν η απόφασή του είναι οριστική, όταν ακούω στελέχη και της Κυβέρνησης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για εκβιασμούς, να μιλούν για πραξικόπημα και αντί να αντιδρά ο Πρωθυπουργός να αφήνει απλώς διαρροές μέσα από non paper του Μαξίμου.
Και τον ρώτησα και χτες και τον ρώτησα και στην προηγούμενη συνεδρίαση στη Βουλή. Έγινε τελικά πραξικόπημα; Εκβιάστηκε; Έχει βάλει την υπογραφή του, έχει αναλάβει δεσμεύσεις, έχει συμφωνήσει ο ίδιος. Έχει αναλάβει δεσμεύσεις να υλοποιήσει κάποιες υποχρεώσεις.
Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί αυτή την ορολογία πάντως, ο ίδιος αποφεύγει αυτή την ορολογία. Πρόσεξα και χτες στην ομιλία του ούτε πραξικοπήματα μίλησε, ούτε για εκβιασμούς, οι άλλοι τα λένε. Ο ίδιος αποφεύγει να λέει τέτοια πράγματα.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι, από την άλλη μεριά όμως κ. Τσίμα, χτες μας είπε ότι δεν έχει την πατρότητα αυτής της συμφωνίας, η Κυβέρνηση αυτό είπε χτες. Τι πάει να πει «δεν έχω την πατρότητα αυτής της συμφωνίας»; Όταν βάζεις την υπογραφή σου δεν την υιοθετείς; Αν δεν είχες την ικανότητα να τη διαμορφώσεις είναι δικό σου το πρόβλημα, είναι τεράστιο έλλειμμα δικό σου, αν δεν μπόρεσες έξι μήνες να διαπραγματευτείς σκληρά και να διαμορφώσεις εσύ τους όρους της συμφωνίας, έχεις τεράστιο πρόβλημα ως Κυβέρνηση και πρέπει να αναλάβεις τις ευθύνες σου απέναντι στον ελληνικό λαό.