ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ.....ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ.....ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΕΙΝΑΙ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΚΟΥΛΟΣ

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015


ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ
ή διαφορετικά 

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗΣ

ή διαφορετικά 

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΓΗ.


Σεπτέμβρης 2014 και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζει στη ΔΕΘ το πρόγραμμα που θα κληθεί να εφαρμόσει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση της χώρας. Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, "νέα σεισάχθεια" για τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 €, επαναφορά 13ου μισθού,  επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, μονομερής διαγραφή του χρέους, σκίσιμο των μνημονίων, κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων, όχι άλλα αντιλαϊκά μέτρα και το τέλος της λιτότητας, είναι κάποια από αυτά που υποσχέθηκε στον Ελληνικό λαό. Εμείς θα βαράμε τα νταούλια και τους ζουρνάδες και οι αγορές θα χορεύουν στο ρυθμό μας, διαλαλούσε τότε.


Στις 29 Δεκέμβρη  2014 η βουλή διαλύεται λόγω μη εκλογής προέδρου και προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές για τις 25 Γενάρη 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τη νίκη στις εκλογές και μετά από συνεννόηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμένο, συμφωνήθηκε η δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού αποτελούμενη από τα δύο κόμματα. Πρώτη φορά αριστερά στην Ελλάδα λοιπόν και ο δρόμος είχε πλέον ανοίξει για μια περήφανη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Μια κανονική διαπραγμάτευση και όχι αυτές που είχαν προηγηθεί από τους προδότες του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ και της ΔΗΜΑΡ.


Ο πρωθυπουργός τοποθετεί υπουργό οικονομικών το διαπρεπή οικονομολόγο Γιάννη Βαρουφάκη, αυθεντία στη θεωρία παιγνίων. Του αναθέτει εν λευκώ τη διαπραγμάτευση. Πρώτη μέλημα του υπουργού, είναι να ενημερώσει πως το όνομά του γράφεται με ένα «Ν». Πρώτη του επιτυχία με ένα ουάου, να διώξει την τρόϊκα. Δε συνομιλούσαμε πλέον με την τρόϊκα, αλλά με τους τρεις θεσμούς!!!!!!. Κι όπως λέει η παροιμία μας «όχι Γιάνης Γιανάκης».


Στις 20 Φλεβάρη 2015 η κυβέρνηση συμφωνεί στο eurogroup την  ουσιαστική παράταση του Μνημονίου.


Τα ουσιαστικά σημεία της κοινής δήλωσης του eurogroup – που συνυπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ είναι τα ακόλουθα.


Πρώτον, το eurogroup δέχεται την αίτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ για παράταση της Κύριας Συμφωνίας για Οικονομική Βοήθεια που συνοδεύεται από μία σειρά υποχρεώσεων. Ο σκοπός της παράτασης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση τις δεσμεύσεις της τρέχουσας συμφωνίας. Δηλαδή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές που εκκρεμούσε από πριν τις εκλογές.


Δεύτερον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ πρέπει μέχρι την Δευτέρα (23/2/2015) να παρουσιάσει ένα πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων βασισμένο στην τρέχουσα συμφωνία και τότε το ευρω-ιερατείο θα αποφανθεί εάν αυτά είναι επαρκώς πλήρης για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης Εφόσον προχωρά η αξιολόγηση θα γίνεται και η τμηματική παροχή των υπολοίπων μνημονιακών δανείων. Δηλαδή, πρακτικά η ΕΕ θα μπορεί οποιαδήποτε στιγμή – όπως έκανε μέχρι τώρα – να εκβιάζει με την μη-καταβολή δανειακών δόσεων. Η δήλωση (και πολύ περισσότερο η συνέντευξη του Eurogroup) είναι σαφέστατη ότι βασίζονται στην υπάρχουσα συμφωνία (δηλαδή στο Μνημόνιο όπως επαναδιατυπώθηκε τον Νοέμβριο του 2012, όπως ρητά και επανειλημμένα τονίσθηκε).


Τρίτον, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στα εναπομείναντα κεφάλαια του ΤΧΣ – που τα έχει δανεισθεί ο ελληνικός λαός – και που το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να αξιοποιήσει για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» της ελληνικής κοινωνίας. Τα κεφάλαια αυτά θα κρατηθούν στον EFSF (δηλαδή εκτός ελληνικής δικαιοδοσίας, θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τις τράπεζες και θα εκταμιεύονται μόνο με άδεια της ΕΚΤ. Εν προκειμένω πρόκειται όχι μόνο για εξευτελισμό του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για κυριολεκτικά αποικιοκρατικό όρο.


Τέταρτον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ δεσμεύεται να τηρήσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους δανειστές και να απόσχει από την ανατροπή μέτρων και την μονομερή αλλαγή πολιτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων που θα επιδρούν αρνητικά στους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοπιστωτική σταθερότητα «όπως τα εκτιμούν οι θεσμοί (της ΕΕ). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο βασικός κορμός των μνημονιακών αλλαγών (και όχι μόνο το 70% τους) θα παραμείνει ανέγγιχτος και οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να καλυφθεί από ισοδύναμα μέτρα και μάλιστα εφόσον συμφωνήσει το ιερατείο της ΕΕ.


Και φυσικά αυτή η τετράμηνη παράταση είναι μόνο η αρχή. Δεν πρόκειται να υπάρξει απεμπλοκή από τα δεσμά της ΕΕ αλλά θα γίνει διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα δανειοδότησης και δεσμεύσεων που – αντίθετα με τα αντιαισθητικά Προγράμματα Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα – θα έχει ένα πιο φανταιζί και μεγαλοσχήμονα τίτλο, π.χ. Σύμφωνο για την Ανάπτυξη. Σημειωτέον, ότι το μόνιμο ευρωπαϊκό μνημόνιο – που προϋπάρχει των μνημονίων για τα PIGS και αφορά όλες τις χώρες (αν και οι ηγεμονικές το παραβιάζουν κατά το δοκούν) – λέγεται Σύμφωνο για την Σταθερότητα και την Ανάπτυξη.


Επί της ουσίας, η συμφωνία αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων προγραμματικών και πολιτικών κυβιστήσεων (κατά κόσμον κωλοτουμπών) του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, ενώ οι προηγούμενες αποτελούσαν μία σταδιακή διολίσθηση, τώρα πλέον γίνεται ένα καθοριστικό βήμα υποταγής στην ΕΕ.


Από εκείνη την ημέρα και μετά η περήφανη διαπραγμάτευση, άλλαξε όνομα και το ζητούμενο ήταν ένας έντιμος συμβιβασμός, ενώ ο υπουργός μιλούσε πλέον για μια δημιουργική ασάφεια που περιείχε η συμφωνία.


Ο Βαρουφάκης σε αντίθεση με τη δικό του τρόπο διαβίωσης και τις προκλητικές φωτογραφήσεις, προτείνει στον Ελληνικό λαό το λιτό βίο. Στο πεντάμηνο που ακολούθησε, έπεσε έξω σε όλες του τις προβλέψεις. Έπεισε τον πρωθυπουργό, πως οι αγορές θα κατέρρεαν υπό την απειλή ενός grexit και οι Ευρωπαίοι δανειστές θα λύγιζαν. Ανέπτυξε την ιδέα για κεφάλαια από Κίνα, Ρωσία, Βενεζουέλα. Ούτε ένα € δεν εισέρρευσε από αυτές τις χώρες. Αφαίμαξε με συνοπτικές διαδικασίες τα αποθεματικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων οργανισμών.


Υπέβαλλε στους δανειστές ανεδαφικές προτάσεις (καλωδίωση νοικοκυρών, κόφτης εξόδων κ.λ.π) γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως θα απορριφθούν. Και σε κάθε συνάντησή του με τους δανειστές, οδηγούσε σε αδιέξοδο κάθε πιθανή συμφωνία. Σαν να βρισκόταν στην ίδια όχθη του ποταμιού με αυτόν που κατηγορούσε. Σαν να επιζητούσε κι αυτός, όπως και ο γερμανός ομόλογός του την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.


Πούλησε τρέλα και τσαμπουκά στους δανειστές κι έφτασε να γίνει η χλεύη τους. Το χειρότερο που έκανε με όλες τις θεωρίες του, ήταν η Ευρώπη να συζητά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας κατατάσσοντας τη χώρα μας στον κύκλο με τις λιμοκτονούντες αφρικανικές.


Και φτάσαμε παραμονές της λήξης του προγράμματος στήριξης και υπό την πίεση του χρόνου πλέον  κατατέθηκε στους «θεσμούς» η ελληνική πρόταση με υπογραφή Αλέξη Τσίπρα. Στις 23 Ιουνίου έφτασε στα τεχνικά κλιμάκια η πρόταση της Αθήνας. Μια πρόταση που περιείχε φοροκαταιγίδα ύψους 7,9 δις € και αντιμετώπιζε πολύ μεγάλη αντίδραση από το εσωτερικό της κυβέρνησης.


Η αντιπρόταση Γιούνκερ ήταν ένα  πρόγραμμα 12 δις € και ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Ελλάδα και στις 28 Ιουνίου προκηρύσσει δημοψήφισμα για την επόμενη Κυριακή  5 Ιουλίου. Η ΕΚΤ διακόπτει τη ρευστότητα των  Ελληνικών τραπεζών και η κυβέρνηση με ΠΝΠ εφαρμόζει την τραπεζική αργία ( bank holiday) και τον κεφαλαιακό έλεγχο (capital control). Στο δημοψήφισμα τίθεται το ερώτημα για το αν γίνεται αποδεκτή η πρόταση Γιούνκερ. Το 62% ΟΧΙ βρίσκει απροετοίμαστη την κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πιθανόν πίστευε ή και να επιθυμούσε το ΝΑΙ, που θα επικύρωνε την πτώση της κυβέρνησης και θα του πρόσφερε την ηρωική έξοδο. Άλλωστε το «δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού»  αλλά και το «αν το αποτέλεσμα είναι ναι, θα κινήσω τις προβλεπόμενες διαδικασίες» δεν άφηναν άλλες ερμηνείες. Το σαρωτικό ΟΧΙ όμως δεν ήταν διαχειρίσιμο. Μπορεί την Κυριακή το βράδυ στην πλατεία συντάγματος τα νταούλια να έπαιζαν, αλλά από τη Δευτέρα το πρωί άρχισαν να παίζουν οι δανειστές τα τύμπανα του πολέμου.


Ο Τσίπρας «παραιτεί» το Βαρουφάκη, τον «ειδήμονα» που παρέλαβε τη χώρα με πλεόνασμα και την παρέδωσε με κλειστές τράπεζες.


Την ίδια ημέρα συγκαλείται υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Ο Τσίπρας παίρνει ομόφωνη στήριξη (πλην ΚΚΕ) για επίτευξη συμφωνίας.


Την Τετάρτη 8 Ιουλίου ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διερευνήσει τις δυνατότητες κρατικοποίησης των τραπεζών. Ήταν αισθητό πως οι κλειστές τράπεζες είχαν αρχίσει να προξενούν πανικό στο Μαξίμου. Η απάντηση που έλαβε ξεκάθαρη. Το πρόβλημα της ρευστότητας θα παρέμενε και θα επιδεινωνόταν. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών τραπεζών θα περιέρχονταν στους διεθνείς πιστωτές λόγω της κατάθεσης των εχεγγύων τους έναντι της προσφερόμενης ρευστότητας. Ο πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλη απογοήτευση την πρόεδρο των ελληνικών τραπεζών Λούκα Κατσέλη. Ο κύβος είχε ριφθεί και ο Τσίπρας καταλάβαινε πως η μοναχική του πορεία στην Ευρώπη δεν μπορούσε να συνεχιστεί καθώς και πως η έξοδος της χώρας από την ΟΝΕ ήταν πολύ μεγάλο βάρος.


Στις 10 Ιουλίου στις 3.30 το πρωί η Ελληνική Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία και αποτέλεσμα 251 ΝΑΙ, δίνει εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση για να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και σε συμφωνία με τους εταίρους επί του σχεδίου μέτρων που παρουσίασε.


Η κυβέρνηση πήρε ευρύτατη πλειοψηφία με 251 "ΝΑΙ" χάρη στην στήριξη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όμως είχε και βαριές απώλειες με πολλά "παρών", "ΟΧΙ" και απουσίες, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες κυβερνητικής κρίσης.


Ο νέος υπουργός οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί για το euro working group. Εκεί παρουσιάζεται από το Σόϊμπλε η εξωφρενική και ατιμωτική πρόταση για 5ετή έξοδο της χώρας από το euro ( time out ) όπως το ανέφερε, δημιουργία ενός ταμείου με έδρα το Λουξεμβούργο για διαχείριση ελληνικής περιουσίας 50 δις € και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Υπό το βάρος της διεθνούς αντίδρασης, ο γερμανός υπουργός αναφέρει, πως αυτή η πρόταση είναι μια άσκηση εργασίας η οποία δεν ισχύει.   Στις 12 Ιουλίου αρχίζει η δραματική σύνοδος κορυφής των 28 κρατών μελών της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός «ενηλικιώνεται» πολιτικά. Στις 17 ώρες και μετά από συνεχόμενες διακοπές, αντιλαμβάνεται πως τα χρόνια της αθωότητας πέρασαν. Και ενώ οι ώρες περνούσαν ξαφνικά ενημερωθήκαμε πως τα δύο τελευταία αγκάθια ήταν η παρουσία του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, αλλά και το ταμείο εκποίησης της ελληνικής περιουσίας !!!!!! Άρα η πρόταση Σόϊμπλε είχε υιοθετηθεί και από τη Μέρκελ. Τελικά το μόνο που «κατάφερε» να αλλάξει ήταν η έδρα του ταμείου. Για ένα θέμα που δύο ημέρες πριν δεν υπήρχε καν στο τραπέζι, πανηγυρίζαμε που δεν θα λειτουργεί στο Λουξεμβούργο !!!


Η συμφωνία αυτή, απλά είναι η συνέχεια των όσων είχε συνομολογήσει η κυβέρνηση το Φλεβάρη.


Η συμφωνία για ένα πακέτο διάσωσης ύψους 82 ως 86 δις €  περιλαμβάνει μέτρα 13 δις. Το ποσό διάσωσης μεγάλωσε κατά 25 δις που χρειάζονταν για την απαιτούμενη ανακεφαλαίωση των τραπεζών, μετά την καταστροφική διακοπή ρευστότητας,  Η Ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε άμεση ψήφιση των μέτρων μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου. Οι εκταμιεύσεις θα γίνονται έναντι ψηφισμένων μέτρων. 

Στις 13 Ιουλίου ο Βαρουφάκης ξανακτυπά. Σε δηλώσεις του αναφέρει, πως από την πρώτη στιγμή είχε το grexit στο μυαλό του και πρότεινε την έκδοση παράλληλου νομίσματος IOU!!!! Η ίδια πλευρά του ποταμιού που ανέφερα νωρίτερα.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στις 14 Ιουλίου στην ΕΡΤ δήλωσε με ειλικρίνια, πως η αλλαγή της Ευρώπης ήταν μια αυταπάτη.  Είπε επίσης, πως αμέσως μετά το δημοψήφισμα κατάλαβε ότι το grexit  θα σήμαινε ανατίναξη της χώρας και η αριστερά άλλα κι ο ίδιος δεν μπορούσαν να αναλάβουν τόσο μεγάλη ευθύνη. Ακούστηκε επίσης να λέει, πως δεν υπήρχαν συναλλαγματικά αποθέματα κάνοντας απαγορευτικό το σενάριο για δικό μας νόμισμα. Θα προκαλούσαμε μια τρομερή υποτίμηση που θα λειτουργούσε υπέρ αυτών που είχαν μετακινήσει εκτός της χώρας τις καταθέσεις τους. Ο Αλέξης ένοιωσε καλά στο πετσί του το τι συμβαίνει μέσα σ’ εκείνα τα γραφεία. Τελικά η συμφωνία έκλεισε και μένει να ρωτήσουμε ήταν  μια συμφωνία win win; Δηλαδή και οι δύο πλευρές κερδισμένες ή τους την φέραμε ή τελικά μας ταπείνωσαν; Μήπως τελικά ο Τσίπρας έβαλε την Ελλάδα στα τέσσερα; Αυτό θα το δείξει η συνέχεια. Όσο για τους υποκριτές που μιλούν για πραξικόπημα, μη μας τρελάνουν. Με εντολή Τσίπρα ο Τσακαλώτος ψήφισε τον Νταϊσελμπουμ τον "πραξικοπηματία" σαν πρόεδρο για μια δεύτερη θητεία στο euro group. Με την ψήφο του Έλληνα ΥΠΟΙΚ επικράτησε με 10 - 9  έναντι του Ισπανού Ντε Γκίντος. 

Το απόγευμα της 15ης Ιουλίου ο κος Τσίπρας στη δραματική συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τα τρία σενάρια που υπήρχαν στο τραπέζι. Η πολύ βαριά συμφωνία, η άτακτη χρεοκοπία και το σχέδιο Σόϊμπλε. Ζήτησε από όλα τα στελέχη στήριξη. Τα προαπαιτούμενα μέτρα εισήχθησαν προς ψήφιση  στη βουλή το ίδιο βράδυ. Το αποτέλεσμα ήταν 228 ΝΑΙ, 64 ΟΧΙ, 6 ΠΑΡΩΝ, 1 ΑΠΩΝ. Την πρόταση υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΠΟΤΑΜΙ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε 39 απώλειες, αφού 32 στελέχη του ψήφισαν ΟΧΙ, 6 ΠΑΡΩΝ και μία ΑΠΟΥΣΑ. Το ρήγμα είναι σημαντικό, θεωρείται πολιτική ήττα και διχάζει τη βάση του κυβερνώντος κόματος. 

Τα χθεσινά 228 ΝΑΙ συγκρινόμενα με τα 251 ΝΑΙ που εξουσιοδοτούσαν τον πρωθυπουργό για ολοκλήρωση συμφωνίας, δείχνουν πως πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν τη συμφωνία χειρότερη από αυτή που περίμεναν.

Ο κος Λαφαζάνης γύρω απ΄τον οποίο συσπειρώνονται οι 39, δήλωσε πως "καταψηφίζουμε τα μέτρα, αλλά στηρίζουμε την κυβέρνηση !!!!".

Είναι πολύ απλό για όσους δεν καταλαβαίνουν. Η αντιπολίτευση έγινε συμπολίτευση, μέρος της συμπολίτευσης έγινε αντιπολίτευση, η οποία όμως είναι συμπολιτευόμενη.!!!! Θα μας τρελάνουν εντελώς.

Τέλος πάντων με την υπερψήφιση της πρότασης  η περήφανη διαπραγμάτευση που είχε μετατραπεί σε έντιμο συμβιβασμό, κατέληξε σε μία πλήρη υποταγή.  Το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος που έγινε ΝΑΙ ήταν το αληθινό πραξικόπημα. Τελικά τα νταούλια τα έπαιξαν οι ευρωπαίοι κι εμείς σαν καλές και υπάκουες αρκούδες με το χαλκά στη μύτη, χορέψαμε στο δικό τους ρυθμό. Ο κος Τσίπρας αντί να σκίσει τα μνημόνια, χθες βράδυ έσκισε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.


ΠΑΝΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ